Gipspleisters
Kunnen gipspleisters in een badkamer toegepast worden?
Gipspleisters (zelfs waterafstotende pleisters) mogen echter nooit toegepast worden in lokalen met een binnenklimaatklasse IV (dus met een RV > 60 %, zwembaden, vochtige industriële lokalen, publieke kleedkamers, …). In dit geval raden wij de cementgebonden pleisters aan (gamma Knauf MiXem), en een bijkomende afdichting te voorzien (afdichtingsmat + betegeling, geschikte verf, …).
Hoelang moet ik wachten alvorens een verflaag, behangpapier of betegeling aan te brengen op het gipspleister?
Wat is het verschil tussen een minerale pleisterlaag en een gipslaag?
Met een mineraal pleister (mineraal komt in vrije vorm in de natuur voor) wordt doorgaans een pleister uit cement of kalk met een korrel (zand, marmer, kalksteen, enzovoort) bedoelt. Maar ook een gipspleister is eigenlijk een mineraal pleister, aangezien een gipskristal een mineraal is. Er bestaan echter ook pleisters die mengelingen zijn van verschillende bindmiddelen (bijvoorbeeld kalkcementpleister).
Hoe werk ik de voeg af tussen een wand met gipsplaten en een bepleisterde muur die in elkaars verlengde staan?
Een muur bestaande uit een metselwerk en een gipspleister, of een wand die opgebouwd is uit een structuur met gipsplaten zijn twee totaal verschillende systemen met een verschillende werking. Indien deze muren in elkaars verlengde staan zou je kunnen stellen dat de aansluiting tussen de verschillende materialen (gipspleister-gipsplaat) eenvoudig opgevuld wordt met hetzelfde voegproduct dat je gebruikt voor het afwerken van de gipsplaten. Bij deze techniek is het risico op barstvorming ter hoogte van deze aansluiting, omwille van de verschillende werking van de systemen echter zeer reëel. Bijgevolg is deze werkwijze niet echt aan te raden. De ideale oplossing is. het voorzien van een zuivere en rechte uitzettingsvoeg ter plaatse van deze aansluiting. Dit kan je concreet verwezenlijken door gebruik te maken van een gipsplaat met een rechte en zuivere kant (het maken van een zogenaamde decoratieve schaduwvoeg) of door gebruik te maken van stop- of uitzettingsprofielen voor gipsplaten.
Hoe kan ik scheuren in een oude pleisterlaag herstellen?
Kan gips worden aangebracht op metselwerk in zeer slechte staat?
Kan ik een gipspleister aanbrengen op een metselwerk dat in zeer slechte toestand is?
Mogen de pleisterdragers Knauf Stucanet of Knauf Stucplaten rechtstreeks op het dampscherm of de isolatielaag aangebracht worden?
Kan het kwaad als er zoutuitbloeiingen aanwezig zijn op een metselwerk dat bepleisterd moet worden?
Kan je een gipspleister aanbrengen op een verflaag?
Kan ik overeenkomstige RAL referenties vinden voor de Knauf kleuren ?
Een kleurenvergelijking blijft steeds een moeilijke en delicate oefening. De perceptie van een kleur is verbonden aan de reflectie van het licht op het oppervlak. In dat opzicht moeten er dus meerdere externe factoren in acht genomen worden, onder andere de ruwheid/gladheid van het oppervlak, de glansgraad, aard van de afwerking (mineraal of organisch), aard van de ondergrond, oriëntatie van het oppervlak, enz. Het is daarom altijd aangeraden om ter plaatse een vergelijking te maken op basis van de gekozen kleurreferentie (RAL, NCS, KNAUF, enz.) en eventueel de keuze te verfijnen op basis van reële kleurstalen.
Kan ik een oude pleisterlaag opnieuw bepleisteren?
Haarscheurtjes op sierpleisters : wat is aanvaardbaar ?
Wat is het IBR label en welke garanties biedt dit ?
Renovatie van « oude » binnenpleisters : hoe gaat u best tewerk ?
Hoe bereken ik het verbruik van het gipspleister Knauf MP 75 ?
Dit verbruik is een schatting voor een toepassing op een vlakke en regelmatige ondergrond. Dit kan aanzienlijk variëren als de ondergrond veel onregelmatigheden vertoont en er dus op sommige plaatsen meer product nodig is.
Als de ondergrond erg ongelijk is of een licht uit het lood staat, kan de dikte van de pleisterlaag groter zijn. Voor diktes > 25 mm moet in twee lagen worden gewerkt. De eerste laag moet horizontaal worden gekamd met een pleisterkam voordat deze uithardt. De tweede laag wordt geplaatst nadat de eerste laag is uitgehard.
Wij herinneren u eraan dat, afhankelijk van de aard van de ondergrond, deze voorafgaand aan het aanbrengen van Knauf MP 75 moet worden behandeld met de juiste Knauf primer. Om deze te kiezen, verwijzen wij u naar ons artikel over dit thema :
behandeling van de ondergrond alvorens te bepleisteren
Het gipspleister Knauf AquaStuc, uw bondgenoot voor de vochtigeruimtes?
Zijn groene kleur is makkelijk herkenbaar en het kan zowel handmatig als machinaal aangebracht worden. Bovendien is het compatible met de primers van het Knauf gamma van gipspleisters.
De gladde en verfklare afwerking maakt het mogelijk om AquaStuc te gebruiken voor oppervlakken die niet betegeld zouden moeten worden, waardoor één enkel product kan gebruikt worden. Voor zones die onderhevig zijn aan spatwater is het echter steeds noodzakelijk om het pleister bijkomend te beschermen met behulp van een afdichting (bv. bitumineuze afdichting of afdichtingsmat).
Tegelen op gipspleister
De afwerking van het gipspleister is niet volledig vlak en vertoont lichte onregelmatigheden, hoe kan ik deze laag glad krijgen?
In de meeste gevallen zal dit dunpleister rechtstreeks op de bestaande laag aangebracht kunnen worden, op voorwaarde dat deze droog , stabiel en proper is, en vrij van elementen die de hechting negatief kunnen beïnvloeden. Een voorbehandeling met de hechtbrug Knauf Betokontakt kan echter nodig zijn indien de bestaande laag sterk werd gepolierd.
Ik zou graag een nieuwe afwerking aanbrengen op een reeds geverfde ondergrond in binnenbereik, welk product kan ik hiervoor gebruiken?
Deze pleister kan rechtstreeks toegepast worden op de bestaande verflaag, op voorwaarde dat deze verf stabiel, hechtend en proper is. Het is echter mogelijk dat sommige verven of vliesbehang van gevoelig zijn aan een herbevochtiging. Daarom is het aangeraden steeds voorafgaandelijk een test uit te voeren op een kleiner oppervlak teneinde na te gaan of het afwerkpleister verenigbaar is met de bestaande afwerking en eventuele gebreken in de eindafwerking te vermijden.
Na droging kan dit product zonder problemen geschuurd worden en met een nieuwe verflaag afgewerkt worden.
Ik wil mijn plafond bepleisteren, maar er bevindt zich een metalen ligger in. Kan ik dit zondermeer bepleisteren?
Ter hoogte van de balk wordt een pleisterdrager bevestigd in de dragende ondergrond aan weerskanten van de balk. In ons gamma kan hiervoor de Knauf Stucanet SN gebruikt worden (versie zonder karton). Op voorhand dient de balk behandeld te worden tegen roest (indien dit nog niet gebeurd is) en vervolgens met een scheidingsfolie (bv. plastieken folie gekleefd op het metaal met een geschikte lijm) bedekt worden om direct contact tussen metaal en pleister te verhinderen. Het plafond kan nu bepleisterd worden volgens de regels der kunst. Een extra glasvezelwapening Gitex ter hoogte van de metalen ligger is aan te bevelen.
Deze techniek zal de hechting van het pleister ter hoogte van de ligger verzekeren en het risico op barsten gevoelig verminderen. Een volledige garantie op een barstvrij resultaat kan echter niet gegeven worden.
Mag ik met Knauf 75 op een wand opgebouwd uit gipskartonplaten ?
Het is dus altijd aangeraden om specifieke afwerkingsproducten voor platen te gebruiken, dit zijn gebruiksklare synthetische dunpleisters (zoals bv. de Knauf Fill & Finish Light).
Ik heb nog enkele ongeopende gipszakken, maar de validiteitsperiode is verstreken. Mag ik ze nog gebruiken ?
In de praktijk echter, indien het product correct werd opgeslagen (droog en vorstvrij), is het soms mogelijk om het product zonder probleem aan te brengen. Het blijft dan wel aan te raden om op voorhand een test op een klein oppervlak te realiseren, om de goede verwerking en gedrag van het product te controleren.
Kan ik een oude pleisterlaag opnieuw bepleisteren?
Moet men een wapening toepassen in de gipsplaag? Indien wel, op welke plaats?
Dit zijn de voornaamste situaties waarin deze bijkomende maatregel aangewezen is:
- Oude ondergronden, bv. oude bestaande bakstenen
- Bijzondere ondergronden, bv. isolatiepanelen
- Heterogene ondergronden uit verschillende materialen In het geval van nieuwe homogene metselwerken is dit wapeningsnet dus geen vereiste.
U vindt ook bijkomende informatie in onze Knauf Gipswijzer. In geval van twijfel over de ondergrond en/of de plaatsing van het wapeningsnet kunt u steeds contact opnemen met onze Technical Competence Center.