Vervoer en logistiek

In België hebben de belangrijkste productie-eenheden van ons bedrijf een ideale ligging langs waterwegen. Dit is met name het geval voor de Knauf-fabriek in Engis in de regio rond Luik, die aan de Maas ligt, en de fabriek in Wielsbeke in de regio rond Kortrijk, die langs het kanaal Roeselare-Leie ligt. Deze bijzonderheid stelt ons al jaren in staat om met succes het vervoer van onze goederen langs de binnenwateren te ontwikkelen. Wij vervoeren jaarlijks meerdere duizenden tonnen grondstoffen, gerecycleerde grondstoffen en afgewerkte producten of halffabricaten langs de rivieren en kanalen van ons land.

Samenwerking met de Haven van Brussel

Wij beschikken daarvoor over een vloot van vier binnenvaartuigen van telkens ongeveer 1200 ton, die uitsluitend varen om onze eigen goederen te vervoeren. Vanuit dat oogpunt werden er laad- en loskades ontworpen en aangelegd om rekening te houden met de bijzonderheden van onze installaties. Sinds kort voeren wij ook gips en gipsplaten toe aan een distributieplatform dat wij in samenwerking met de Haven van Brussel hebben opgericht, om onze groothandelsklanten in de buurt van dit centrum te bedienen.

De verkeersopstoppingen van vandaag de dag op onze wegen zijn een gegeven waar we niet meer omheen kunnen bij het plannen van onze transporten. De trajecten zijn steeds langer, er zijn meer files, en werven in het stadscentrum zijn moeilijk bereikbaar. Dan hebben we het nog niet over het gebrek aan beschikbare vrachtwagens doordat slechts een of zes chauffeurs wordt vervangen! En die trend breidt verder uit.Die vaststelling wordt wel vaker gedaan. Bij Knauf wil men er iets aan doen door concrete en veelbelovende oplossingen aan te brengen.

Boottransport in een paar cijfers

Knauf leverde in 2022 grote inspanningen op het gebied van multimodaal vervoer en maakte daarbij gebruik van haar unieke ligging aan de waterwegen.

In totaal werd bijna 412.000 ton materiaal per schip vervoerd, waarmee het equivalent van 17.188 vrachtwagens op de weg werd vermeden.

Meer bepaald werd meer dan 300.000 ton grondstoffen gelost in onze twee productievestigingen (Engis en Wielsbeke), voornamelijk vanuit Duitsland. Terwijl meer dan 73.000 ton halffabrikaten werden vervoerd van onze gipsfabriek in Engis naar onze productiesite in Wielsbeke. Ten slotte werden ongeveer 35.000 ton afgewerkte producten op pallets geleverd aan diverse verkooppunten en bouwplaatsen in België en Nederland, eveneens via deze waterwegen.

Deze aanzienlijke inspanningen op het gebied van transport en logistiek dragen niet alleen bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot, maar beperken ook de filevorming van vrachtwagens op de snelwegen. Bij Knauf zijn we ons bewust van het milieueffect van transport en het belang van het vinden van duurzame oplossingen om de efficiëntie van onze toeleveringsketen te verbeteren.