Gips

Recycle uw gipsafval!

Noodzaak om gipsafval te evacueren?

Knauf werkt samen met SUEZ om u een kwaliteitsservice en vele voordelen aan te bieden. Geïnteresseerd ? Ga naar www.knauf.be/nl/container

Vul het formulier in

Op het gebied van duurzaam bouwen is het gebruik van gerecycleerde materialen een kostbare troef. De gipsindustrie levert dan ook inspanningen om dat gebruik efficiënt te promoten. Dankzij een gecontroleerd calcinatieproces kan elk materiaal op basis van gips opnieuw in de productieketen worden geïntegreerd in de vorm van een grondstof voor de productie van gipsplaten of -blokken. Dit proces, dat ook closed loop recycling wordt genoemd, kan eindeloos worden herhaald zonder aantasting van de kwaliteit van de afgewerkte producten, want gips is een materiaal dat volledig kan worden gerecycleerd.

Op Europees niveau heeft Eurogypsum (Europese vereniging van gipsproducenten) rond dit thema een omvangrijk, door de Europese Unie gefinancierd onderzoeksproject uitgevoerd, in samenwerking met enkele academische, wetenschappelijke en industriële spelers die actief zijn in de gipsindustrie. De resultaten van deze studie zijn beschikbaar op de website http://gypsumtogypsum.org.

In België verzendt ons bedrijf zijn productieafval, dat afkomstig is van de Knauf-fabrieken die gipsplaten en -blokken produceren, naar recyclage-eenheden die zijn gespecialiseerd in de verwerking van deze producten. Binnen de Benelux zijn deze overblijfselen goed voor meer dan 70 % van het gipsaandeel dat is bestemd voor recyclage. De restfractie bestaat voornamelijk uit nieuwbouwwerf- en sloopafval. Dit afval wordt opgehaald door gespecialiseerde bedrijven en vervolgens naar de recyclagecentra vervoerd, waar wij het verwerkte materiaal recupereren om het opnieuw in de productie van onze gipsplaten te integreren. Het gaat om een iteratieve aanpak die ons in staat stelt om het percentage gerecycleerd materiaal ten opzichte van de traditionele grondstoffen elk jaar te verhogen.

De sector recycleert op die manier jaarlijks meer dan 40 000 ton gips.