• Producten & Systemen
  • Vaardigheden
  • Diensten & Oplossingen
  • Documentatie
  • danoline 2021_Website_Hero31

    Danoline - Akoestiek

    Voordelen van akoestisch design met Danoline

    We spenderen gemiddeld 90% van onze tijd binnenshuis. De akoestiek van een ruimte speelt dus een centrale rol in ons comfort en ons welzijn, evenals in de algemene manier waarop we de ruimte aanvoelen. Een omgeving met positieve akoestiek helpt ons beter te communiceren, beter te concentreren en meer aandachtig te zijn in onze dagelijkse levens, of dit nu op het werk is, op school of in een kinderdagverblijf.

    _DS_0036 X - HiRes - 3000px

    Akoestiek verbetert onze gezondheid

    Geluid is werkelijk overal om ons heen. Het geeft constant vorm aan hoe we onze omgeving ervaren. Vele studies tonen aan hoe geluid onze prestaties, onze gemoedsrust en onze gezondheid beïnvloedt. Dit 'onbehandelde' geluid kan een hogere bloeddruk en hogere stressniveaus veroorzaken – net het tegenovergestelde van de relaxte, kalme, comfortabele sfeer die we verlangen van onze binnenhuisomgeving.

    Avantages de la conception acoustique2

    Geluid kan zelfs ons eten anders doen smaken!

    Geluid heeft zelfs een invloed op onze smaakpapillen. Het is aangetoond dat luide achtergrondgeluiden de intensiteit van smaken, zoals zoetheid of zoutheid, kan onderdrukken. Dit verklaart mogelijk waarom mensen vaak zeggen dat maaltijden tijdens een vlucht weinig smaak hebben – vanwege het constante motorlawaai op de achtergrond. Maar waar we ons niet zo druk maken over een maaltijd met weinig smaak tijdens een vlucht, is dat op de begane grond een hele andere zaak.

    Avantages de la conception acoustique3

    Goede architectuur vereist een goede akoestiek

    Goede akoestiek betekent goede architectuur, met name nu steeds meer mensen de sleutelrol erkennen die geluid speelt in ons comfort, ons welzijn en ons presteren. Een succesvolle ruimte is een ruimte waarin visuele en akoestische elementen coherent en gebalanceerd zijn. Neem nu een vertrekhal in een luchthaven. De hoge plafonds en de harde, reflecterende oppervlakken ervan creëren een lawaaierige, prikkelende sfeer – wat net is wat mensen verwachten. Wanneer men hetzelfde akoestische ontwerp zou toepassen op een klaslokaal, zou de impact volledig anders zijn.

    De basis van akoestisch ontwerp begrijpen

    Geluid plant zich voort in alle richtingen. Vanaf hun bron bewegen geluidsgolven alle richtingen uit, net als rimpelingen in het water. Wanneer men dit begrijpt, kan men akoestische gipsplafonds en gipstegels gebruiken om geluid te controleren, net als elk ander element in een ontwerp.

    • Geluid absorberen – de energie uit een geluidsgolf halen

    • Geluid verstrooien – geluid een langere weg laten afleggen zodat het energie verliest

    • Geluid weerkaatsen – geluid snel doorgeven voordat het energie verliest

    Avantages de la conception acoustique4

    Top 3 van tips om het meeste te halen uit akoestische materialen

    Om het meeste te halen uit een akoestisch materiaal, bijvoorbeeld gipsplafonds of gipstegels, moet u drie kritieke factoren in overweging nemen:

    • Dempingsprofiel: hoeveel geluid absorbeert het materiaal bij verschillende geluidsfrequenties? Dit wordt in een laboratorium gemeten en uitgedrukt als een alphawaarde of NRC-waarde. Het doel is om een gelijkmatig dempingsprofiel te bekomen – want men wil dat alle geluidsfrequenties tegelijkertijd energie verliezen.

    • Nagalmtijd: hoeveel van het materiaal is nodig om een bepaalde nagalmtijd te realiseren in een ruimte? De nagalmtijd is de tijd nodig voor het geluid om 60 dB aan energie te verliezen. Deze wordt vaak berekend en uitgedrukt in seconden.

    • Plaatsing: in de wetenschap dat geluid zich in alle richtingen voortplant; wat is dan de beste plaats voor het aanbrengen van het akoestische materiaal? Onze studies tonen aan dat in een klaslokaal dezelfde nagalmtijd kan worden behaald met gebruik van 10% minder materiaal wanneer men een oppervlak van 15% van het plafondoppervlak aanbrengt op de wanden, in plaats van enkel het plafond te bedekken.

    Waarom is geperforeerde gipsplaat zo'n doeltreffend akoestisch materiaal?

    Geperforeerde gipsmaterialen absorberen geluid via de perforatiegaten en beschikken over een erg gelijkmatig dempingsprofiel. Dankzij hun robuustheid kunnen geperforeerde akoestische platen zowel aan plafonds als aan wanden worden bevestigd. Platen kunnen ook worden gebogen of geplooid om complexe vormen te creëren, zodat ze geschikt zijn voor elke mogelijke ruimte.

    Een staal bestellen

    Wenst u een Danoline-oplossing van nabij te kunnen bekijken?