Ventilatie en akoestiek

Omdat we het merendeel van onze tijd binnenshuis doorbrengen – gemiddeld tot wel 90% – heeft de kwaliteit en het comfort van onze binnenhuisomgeving een grote impact op hoe we ons voelen en hoe we presteren.

Wat is een goede luchtkwaliteit?

De beste manier om frisse lucht op te doen, is zich in openlucht begeven. Voor de meesten van ons maakt onze manier van leven en werken het moeilijk om zoveel tijd in openlucht te besteden als we zouden willen – of zouden moeten. Wanneer we dus niet van frisse buitenlucht kunnen genieten, wat kunnen we dan wel doen? Het antwoord is de frisse buitenlucht naar binnen halen door te verzekeren dat de gebouwen waarin we onze tijd doorbrengen, ontworpen zijn met gezonde, natuurlijke materialen met uitstekende ventilatie-eigenschappen en lage emissiecijfers, zodat we kunnen genieten van een constante, comfortabele stroom frisse lucht, zelfs wanneer we binnen zijn.

10% verbetering in leervermogen

Onderzoek naar de binnenluchtkwaliteit in Deense basisscholen toonde aan dat het leervermogen van de leerlingen met 10% kon worden verbeterd wanneer de binnenluchtkwaliteit werd opgekrikt naar het niveau van kantoorgebouwen. Berekeningen toonden aan dat dit het Deense BBP met wel 170 miljoen euro zou kunnen opdrijven – enkel door het verbeteren van de luchtkwaliteit in scholen.

Luchtkwaliteit verhogen – en uw kosten verlagen

Door onze akoestische plafonds te combineren met een ventilatiesysteem kunt u het perfecte binnenklimaat creëren met een 'ventilatieplafond'. Een ventilatieplafond kan tot 50 cm bouwhoogte besparen per verdieping. Tevens is het goedkoper dan een apart ventilatiesysteem omdat er geen afzonderlijke inlaatopeningen vereist zijn. In vergelijking met een traditionele ventilatie maakt een ventilatieplafond het mogelijk om een meer constante luchtstroom te verzekeren over het volledige plafondoppervlak, terwijl tocht wordt voorkomen.

Hoe werken ventilatieplafonds?

Een ventilatieplafond is simpelweg een akoestisch plafond dat frisse lucht doorlaat, zonder het gebruik van aparte inlaatopeningen. Het slimme deel is het plenum boven het plafond: in plaats van gebruik te maken van traditionele luchtinlaatopeningen dient het volledige plenum als één groot inlaatkanaal.

Dit is hoe het werkt:

  1. Gekoelde lucht wordt in het plenum boven het plafond geblazen.
  2. Over het akoestische vilt ontstaat een differentiaaldruk die een gelijkmatige verdeling van de lucht over het gehele plafondoppervlak verzekert.
  3. De koele lucht daalt gelijkmatig door de perforatiegaten in het plafond, over het volledige plafondoppervlak.
  4. De lucht circuleert vervolgens traag terug naar de uitlaatopening in het plafond.

3 topvoordelen van een ventilatieplafond

  • Comfort – geen tocht en geen lawaai van het ventilatiesysteem
  • Volledige vrijheid voor de interieurvormgeving – geen zones met risico op tocht
  • Gezond binnenklimaat – gips is een natuurlijk materiaal met weinig emissie

Wenst u een Danoline-oplossing van nabij te kunnen bekijken?

Bestel hier uw stalen.

Een staal bestellen