• Producten & Systemen
  • Vaardigheden
  • Diensten & Oplossingen
  • Documentatie
  • Fire Protection

    Brandwerendheid

    Brandwerendheid begint met slimme passieve structurele veiligheidscomponenten; brandveilige isolatie, brandwerende muren en plafonds en meer.

    Bouwmaterialen die brandwerend zijn en verspreiding voorkomen 

    Bij het plannen van de fundering van je bouwconstructie is het belangrijk om rekening te houden met de potentiële brandgevaren van het gebouw en brandwerende materialen te kiezen die de verspreiding van brand helpen voorkomen en de bewoners beschermen. Omdat branden geen onderscheid maken als het gaat om de gebieden die ze treffen, is het cruciaal om alle delen van een gebouw als kwetsbaar te beschouwen – vloeren, plafonds, droge binnenmuren, gevels en daken. Knauf biedt een reeks brandwerende oplossingen voor deze gebieden die vrijwel onbrandbaar zijn, aan lokale bouwverordeningen en -voorschriften voldoen en een hoge classificatie in het Euro-brandklassesysteem hebben. 

    Verdiepen in brandbeveiliging

    Brandwerendheid begint met een goede planning en het kiezen van de juiste materialen. Met Knauf hoef je geen concessies te doen aan esthetische details om aan de brandklassevoorschriften te kunnen voldoen.

    Technische informatie

    Kennis is macht, en bij Knauf begrijpen we de technische complexiteit in elke fase van het bouwproces. Daarom hebben we een reeks hulpmiddelen ontwikkeld, samen met informatiepakketten, specificaties en technische documenten, om u bij elke stap te helpen.

    De nieuwe normen

    Sinds 2012 is de wetgeving in verband met brandpreventie veranderd. De brandweerstand van bouwsystemen (wanden, plafonds, daken, voorzetwanden) dient nu op basis van Europese normen (EN), en niet langer op basis van de Belgische norm (NBN 713.020), getest, beoordeeld en geklasseerd te worden. De overgangsperiode van 4 jaar is voorbij sinds 1 december 2016. Het zijn nu de Europese normen EN die wettelijk zijn, gezien deze normen vertaald zijn onder de vorm van een Koninklijk Besluit. Wat zijn nu de belangrijkste normen die van toepassing zijn in België:

    • EN 1363-1 tot 1363-3: algemene testprocedures en criteria voor brandlaboratoria. Voor België beschikken enkel de Luikse Universiteit ULg en het Warrington Fire Institute van Gent over geaccrediteerde brandovens voor het uitvoeren van officiële brandtesten.

    • EN 1364-1: testnorm voor niet-dragende wanden. De lichte scheidingswanden met gipsplaten vallen in dit toepassingsgebied.

    • EN 1364-2: testnorm voor niet dragende plafondsystemen. De plafondsystemen met gipsplaten vallen in dit toepassingsgebied.

    • EN 13501-1: classificatienorm voor brandreactie. Bouwmaterialen worden naar gelang hun bijdrage aan een brand ingedeeld in de klasse A1, A2, B, C, D, E of F.

    Er wordt ook rekening gehouden met de vorming van brandende druppels en delen (klassen d0, d1 en d2) en de rookontwikkeling (s1, s2 en s3).

    • EN13501-2: classificatienorm voor brandweerstand. Bouwsystemen worden naar gelang hun prestaties bij een test ingedeeld in een klasse uitgedrukt in minuten (30’, 60’ of 120’). De 3 belangrijkste criteria zijn het draagvermogen (R), de vlamdichtheid (E) en de thermische isolatie (I).

    • De EN-norm heeft geen impact op de specifieke eis van brandstabiliteit 30‘ voor plafonds, zo opgenomen in het koninklijk besluit, waarvoor de Belgische wetgeving NBN 713.020 van toepassing blijft.

    Fabrikanten van bouwmaterialen dienen de klassen aan te geven in hun technische documenten

    Andere expertises