Opdrachtgevers mikken traditioneel op architectuur die mag worden gezien. Tijdens de briefing voor dit project drong de opdrachtgever bij architecte Marie Proesmans aan op architectuur die moést worden gezien, want een apotheek moet in het oog springen. Dat doet deze Pharmacie du Faubourg, die ondanks zijn benaming pal in het centrum van Embourg (Luik) ligt. De buitengevelisolatie met witte buitenbepleistering zet de geometrische architectuur extra in the picture.

Beperkte visuele footprint

Op het hoekperceel stond vroeger een oude, kleine woning die werd gesloopt. Architecte Marie Proesmans: “Voor de stedenbouwkundige dienst mocht de visuele footprint van het nieuwe ontwerp, zeker langs de hoofdstraat, niet zwaarder doorwegen dan het oorspronkelijke huis. Daardoor moest ik de verdiepingen een zekere deemoedigheid geven. Mijn bewegingsvrijheid werd nog eens bijkomend aan banden gelegd door de kleine en complexe kavel die een serieus niveauverschil vertoonde.”

Ogenschijnlijke complexiteit boordevol logica

De architecte verblijdde de opdrachtgever met een vormelijk verrassende stapeling van terugwijkende en uitkragende niveaus. “De bouwheer drong aan op een architectuur die vooral de apotheek beklemtoonde. De verdiepingen die aanvankelijk waren bedoeld als appartementen, kwamen op het tweede plan.

Uit die briefing groeide bijna automatisch dit op het eerste gezicht complexe concept. Het hoge gelijkvloers met de apotheek is compleet transparant naar de straat en zuigt alle aandacht op. De verdiepingen zetten bescheiden een stapje achteruit en komen tegemoet aan de stedenbouwkundige eisen.”

Creatieve ontwerpvrijheid met CLT

Het bouwsysteem, een houtbouw in CLT, draagt in belangrijke mate bij tot de vormgeving, vervolgt de architecte. “CLT biedt een grote ontwerpvrijheid die zelfs verder reikt dan beton dankzij het lichte gewicht van de massieve houtplaten. Die vrijheid gaat hand in hand met een grote flexibiliteit. In plaats van appartementen herbergen de verdiepingen momenteel medische kabinetten. Dankzij de flexibel ingebrachte technieken zijn die in een handomdraai weer om te vormen tot wooneenheden.”

Afwerking op hetzelfde kwaliteitsniveau

Een expressieve vormgeving schreeuwt om een complementaire afwerking. Om de architectuur te accentueren én tegemoet te komen aan de vraag van de bouwheer naar een energiezuinig gebouw, werd een beroep gedaan op een gevelisolatiesysteem van Knauf. Voor de veeleisende uitvoering stond de firma Jisol in. Zaakvoerder Pierre Thomas: “Een gevelisolatiesysteem vergt een minutieuze voorbereiding, uitvoering en detaillering. Anderzijds moet je rendement halen. Vlot toepasbare en betrouwbare producten met de juiste hulpstukken voor de detailleringen, en een vlekkeloze werfplanning zijn een must.”

Het gevelisolatiesysteem in detail

Pierre Thomas: “Op de vlakke en daardoor dankbare CLT-structuur hebben we harde EPS-isolatieplaten bevestigd met de dispersielijm Pastol. Die is gebruiksklaar en moet niet op de werf worden gemengd, wat tijd bespaart. Voor een extra mechanische bevestiging zorgen speciale houtpluggen. Omdat we de werken in het najaar uitvoerden, brachten we op de isolatieplaten de met vezels versterkte wapeningslaag SupraCem PRO met een regelmatige afbindtijd aan. In samenspraak met de architecte kozen we voor een witte SKAP 102 afwerking, een mooie en gemakkelijk aan te brengen korrelpleister met een korrelgrootte van 1,7 mm.”

Radicale hoek

Af en toe werd er op de werf wel eens gevloekt, om het politiek incorrect te formuleren. Pierre Thomas: “De architectuur vol hoeken heeft ons extreem uitgedaagd. Nagenoeg geen enkele hoek was recht, en de architecte keek er met argusogen op toe dat we de strakke belijning op elke verdieping tot op de millimeter respecteerden.” Het resultaat is een lust voor het oog, zowel voor de passanten en omwonenden als voor de cliënten van de apotheek en de medische kabinetten, de bouwheer, de aannemer en de ontwerper. Architectuur kan echt een helend effect hebben.