De lamp die de beslissingen van de Europese raad verlicht

 

Omdat het justus lipsiusgebouw te klein werd om grote toppen te laten plaatsvinden, besloot de Europese raad om uit te wijken naar blok A van het vastgoedcomplex “Résidence Palace” om daar hun toekomstige hoofdzetel te vestigen. Een gewaagd eigentijds project dat het gebouw voorzag van een glazen kubus waarbinnen een reusachtige lamp ingesloten werd.

Een  historisch gebouw

Het gebouw Résidence Palace werd tussen 1922 en 1927 gebouwd naar de plannen van de Zwitserse architect Michel Polak. Het project voorzag luxeappartementen op een beugschoot van het Brussels stadscentrum. Na de Tweede Wereldoorlog deed het Art- Decogebouw dienst als kantoorruimte voor de Belgische Staat.

Een enorme architectonische ambitie

Philippe Samyn en zijn prijswinnend team opteerden voor een kubusvormig glazen atrium waarbinnen een ei- of lampvormige structuur voorzien werd. Deze structuur voorziet in een minimale oppervlakte voor de verschillende vergaderzalen. De verschillende etages binnen het ellipsvormig volume hebben telkens verschillende afmetingen. Niettemin verhouden deze zich rondom dezelfde hoofdas waardoor de structuur strikt symmetrisch blijft. De buitengevel van de lampvormige structuur is opgebouwd uit een grote set houten kaders met kristalglas die vanuit heel Europa ingevoerd werd. Dankzij de circulaire economie krijgen deze oude kaders voorzien van dubbels glas een nieuw leven.

Een grootse werf

De werf bleek snel zeer grote proporties aan te nemen. Tien jaar zijn verstreken tussen de gunning van de opdracht en de inauguratie. Het aantal gespecialiseerde bedrijven die op deze site passeerden is onvoorstelbaar. De coördinatie van de teams, verzekerd door de tijdelijke associatie Interbuild-Jan de Nul, bleek een succesformule waardoor het bekende eindresultaat bereikt werd. Verschillende gerenommeerde bedrijven werden aangesteld om verschillende delen van dit project af te werken. Het topafwerkingsbedrijf Beddeleem voltooide de afbouwwerken voor dit uitzonderlijk gebouw.

« Het algemene bouwbedrijf wenste dit project met ons af te werken omdat we toch al vele jaren expertise hebben op het vlak van moeilijke projecten. Toen we ons aanmeldden, wisten we onmiddellijk dat het om een extreem ingewikkeld project zou gaan. Het was quasi onmogelijk om reeds in het begin de problemen die we zouden tegenkomen te voorspellen. »

Jochen Daneels

Industrieel ingenieur, die de werf gedurende vijf jaren opvolgde voor Beddeleem

De verbinding tussen twee structuren

Het moeilijkste gedeelte was zondermeer de verbinding tussen de lampachtige structuur en de bestaande vleugel van de Résidence Palace. Deze laatste moest bestaan uit wanden met een brandweerstand van maar liefst twee uur omdat de technische doorgangen zich hier vlak naast bevonden. Al zeer snel bleek dat er bepaalde studies uitgevoerd dienden te worden, vooraleer er belangrijke beslissingen genomen konden worden.

« Het kostte ons één jaar onderzoek. Gelukkig konden we rekenen op verschillende partners om de taken tot een goed einde te brengen. Zonder een goede samenwerking was dit onmogelijk. Deze situatie zorgde uiteraard voor ongelofelijke stress, wetende dat de start van de technische werken alsook alle taken die hierop zouden volgen, afhankelijk waren van deze doorgangen. Al deze zaken namen behoorlijk wat tijd in beslag, maar ze gebeurden sequentieel, waardoor we vervolgens heel wat problemen konden vermijden. » constateert Jochen Daneels.

Een technische oplossing op maat

Brandprestaties dienen altijd op basis van een test aangetoond te worden. Wanneer de materiaalkeuze identiek is aan een eerder geteste oplossing, dan kan ISIB – het Instituut voor Brandveiligheid – de uitbreiding van de test accepteren. Als het echter een unieke situatie betreft, dient er een nieuwe brandtest uitgevoerd te worden. De gebogen vorm van de lamp, de dikte van de wanden, het metalen frame en de draagstructuur werden opgebouwd uit absoluut unieke elementen die nooit eerder gerealiseerd werden. Om deze harde noot te kraken, richtte Beddeleem zich tot Knauf. « De inzet was hoog. De toegewijde tijd en het voorziene budget moesten zeer zeker tot een oplossing leiden. Het was Knauf die voorstelde om te werken met een metalen structuur. Zij vertelden ons dat we best staaldraad konden gebruiken die aan beide kanten bedekt diende te worden met Stucanet. 

Deze pleisterdrager – uit gelast gegalvaniseerd traliewerk en geperforeerd karton – diende als basis voor de eerste gipsprojectie. Op basis van Knauf’s technische ervaring, wist het bedrijf dat de pleisterdikte 110 mm diende te bedragen om minstens een brandweerstand van twee uur als resultaat te hebben. Daarna was het een absolute uitdaging om in opeenvolgende fases de gipspleister MP30 F in de juiste dikte te verwerken. Er werden speciale gebogen houten latten gemaakt voor dit project. We waren steeds aanwezig tijdens de brandtesten die uitgevoerd werden in het laboratorium van de Luikse Universiteit. De vreugde en opluchting waren enorm toen bleek dat de brandwerendheid van de structuur maar liefst 185 minuten betrof aangezien er geen alternatief voor handen was. Het Knaufteam was enorm betrokken binnen dit project waardoor deze samenwerking mij altijd zal bijblijven. », vertelt Jochen Daneels.

Een opvallend project

Verschillende bedrijven passeerden de revue voor de opbouw van de lampvormige structuur en de binnenbekleding hiervan. Binnen een projectgroep dient men goed samen te werken en overeen te komen. Zeker wanneer er zich problemen voortdoen. Beddeleem was verantwoordelijk voor onder meer het plaatsen van de gipsplaten, metalen plafonds, akoestische beglazing, valse plafonds, kolombekledingen, verplaatsbare wanden…

« Op persoonlijk vlak was deze werf een uitzonderlijke ervaring. Gedurende vijf jaar hebben ik, een technisch tekenaar (die de lampvormige structuur in 3D modelleerde) en een werfleider dit project opgevolgd. Soms werkten maar liefst 120 personen tegelijk op deze site. Onze werkmethode en positieve manier om dingen te benaderen, werden erg gewaardeerd. We hebben altijd beseft dat we allen in dezelfde boot zaten en het in ieders belang was om efficiënt te werken en steeds binnen het budget te blijven. Binnen ons beroep hebben we niet altijd het geluk om soortgelijke projecten aan te pakken. Ik zal dit nooit vergeten. », besluit Jochen  Daneels.

bouwwerk

waarvan 9.271 m² vergaderzalen, 27.163 m² bureaus, 3.370 m² persruimtes, 8.375 m² ceremoniële ruimtes en restaurant

infrastructuur

waarvan 145 parkeerplaatsen

ENKELE CIJFERS

3.000 m² verplaatsbare wanden

30.000 m² wanden uit gipsplaten

9.000 m² valse plafonds uit gipsplaten

3.000 m² valse plafonds type JB Ceiling

17.000 kg metalen structuren

600 stuks kolombekledingen

150 vertaalcabines