Sinds 1947 inspireert Ferrari generaties gepassioneerde autoliefhebbers. Ferrari spreekt tot de verbeelding en staat voor raffinement, elegantie, finesse, prestaties, … Aan omschrijvingen ontbreekt het niet om de Italiaanse autofabrikant te typeren.

Met de Ferrari-garage in Waver heeft het architecten- en studiebureau Architectural Management zich gewaagd aan een project waarbij precisie en perfectie hand in hand gaan. De architect Jacinto en z’n team hebben de renovatie van de showroom, de inkomhal en het verkoopbureau voor hun rekening genomen. De werkzaamheden hebben zes maanden geduurd en dienden te beantwoorden aan de verwachtingen van de autoconstructeur met het bekende logo van het steigerende paard. Bovendien diende de vooropgestelde timing gerespecteerd worden.

Perfectie tot in de kleinste details

De Ferrari-auto’s laten geen enkel (schoonheids)foutje toe. De glimmende bolides zijn niet alleen gekend voor hun verschroeiende versnellingen, maar ook voor hun onberispelijke afwerking. Hun uitstalplaats moest dan ook overeenstemmen met hun imago. Aan uitdagingen geen gebrek. De vorm van het gebouw – heel lang en tamelijk laag – was een van de grootste moeilijkheden van dit project. Voor een volmaakte look waren dan weer enkel topproducten op hun plaats.

Ferrari Waver: het belang van precisie

De werkzaamheden hebben geen impact gehad op het skelet van het gebouw. Het interieur heeft een opmerkelijk moderne metamorfose ondergaan. Knauf heeft z’n steentje bijgedragen dankzij de plaatsing van verlaagde plafonds uit gipsplaten met afgeronde hoeken. De plafonds werden op een metalen regelwerk gemonteerd dat terugkeert in de verkoopbureaus, de wachtzone en de koffiehoek. Dankzij het gebruik van koven en lijsten kon de verlichting gemakkelijk worden geplaatst.

Voegmiddelen en afwerkingsproducten van poeder en pasta werden gebruikt om een uitermate precieze afwerking en een bijzonder gladde look te verkrijgen. Een afwerkingsgraad F2b waarbij het volledige oppervlak flinterdun overstreken wordt, garandeert een resultaat dat niet misstaat naast de prachtige Ferrari-wagens.

Een inspirerend lichtspel

De renovatie van een autoshowroom moet aan specifieke vereisten voldoen. In het geval van de Ferrari-garage in Waver werd de verlichting zelfs door de Italiaanse hoofdzetel van de invoerder bestudeerd. Het was een duidelijke eerste wens van alle betrokkenen om de wagens te laten schitteren. Een prachtig lichtspel zorgt ervoor dat de aandacht van de bezoekers meteen op de auto’s wordt gevestigd.

Er werden lichtgevende valse plafonds met een doorschijnend strakgespannen doek en lichtlijsten geplaatst. Dankzij het alomtegenwoordige wit baadt het geheel in het licht. Het resultaat? Een weergaloze sfeer, die overdag en ‘s avonds verschilt, maar altijd synoniem is met finesse en authenticiteit.

Plaats : Ferrari – Waver

Realisatie : Di Filippo (2016)

Architect: ARCHITECTURAL MANAGEMENT CONCEPT

Foto’s ter beschikking gesteld door de aannemer Di Filippo

Ben je op zoek naar inspiratie? Ontdek andere referenties in onze maandelijkse nieuwsbrief.