Select Page

De Communicatiecampus: een uitdagend en succesvol project

De Communicatiecampus: een uitdagend en succesvol project
Voor elk project kiest Claerhout Communicatiehuis uit Gent resoluut voor een geïntegreerde aanpak waarbij onbewandelde paden zeker niet geschuwd worden. De Communicatie Campus is dan ook gestart vanuit die optiek. De periode tussen februari 2014 en mei 2016 was nodig om er een nieuwbouw op te trekken met de bedoeling er de talrijke medewerkers, diensten en de kennisdelingsplatformen, die door de jaren heen het aanbod en de bezetting van het agentschap hebben versterkt, te huisvesten. Het resultaat? Een innovatief en performant concept dat de blik op de toekomst gericht houdt.

De lancering van het project

Voor deze nieuwbouwopdracht was een conventionele aanpak geen optie. Jo Verstraete, ingenieur-architect bij het bureau AIKO uit Maldegem, zorgde voor de architecturale vormgeving en invulling van het gebouw waarbij in het bijzonder aandacht werd besteed aan de energetische prestaties. Vervolgens bood de bouwheer de verschillende fabrikanten-partners de kans om hun meest recente productontwikkelingen en technieken op te nemen in het bouwproject.
Een vanzelfsprekende aanpak van het Communicatiehuis waarvan heel wat klanten actief zijn in de bouwsector. Dit vereiste van de architect een grote flexibiliteit en openheid om de verschillende ideeën in het project te plaatsen zonder afbreuk te doen aan de vereisten en het vastgelegde budget. Een uitgelezen kans voor alle industriële spelers om concreet bij te dragen tot een omgeving waar dialoog en reflectie hand in hand gaan.

Verhoogde vloeren

Om de uitstraling van de architecturale volumes te vrijwaren werden alle storende elementen geweerd. Verhoogde vloeren waren voor de bouwheer de enige optie om technische installaties, elektriciteit, sanitaire buizen, data, domotica … in onder te brengen. Uiteindelijk werd gekozen voor verhoogde vloeren in gipsvezelplaat op vijzels van circa 40 cm hoog van Knauf Integral. Deze beslissing was bepalend voor het verloop van de werken: de voltooiingswerken met het spuitpleister MP 75 werden uitgevoerd vóór de airconditioning, bekabeling, … Pas daarna kwamen de verhoogde vloeren aan de beurt.

Ontmoetingsruimte met visuele en auditieve verwennerij

Achter de overdekte inkom bevindt zich een ruim landschapskantoor waar creatievelingen en de projectmanagers in alle stilte kunnen werken. De ruimte is uitgerust met een 40 meter lange werktafel. Glazen boxen laten toe zich af te zonderen of te vergaderen. Het vast tapijt en de knik in het gebouw hebben een geluiddempend effect en zorgen voor optimale akoestische prestaties.

De eerste verdieping is het publieke gedeelte met de ontmoetingsruimte Foyer4 en het AuditorRium4, een multimediazaal bestemd voor congressen en events die plaats biedt aan 150 personen. De plafonds in deze multimediale ruimte werden gemonteerd met de akoestische en decoratieve SoundDesign Cleaneo-platen. De geperforeerde gipsplaten verbeteren het geluidscomfort en dragen bij tot een betere binnenluchtkwaliteit.

De nieuwbouw op de CommunicatieCampus van Claerhout draagt ook duurzaamheid en energiebesparing hoog in het vaandel. Het systematische gebruik van recuperatietechnieken en het E39-isolatieniveau zijn daar maar enkele voorbeelden van. In de nabije toekomst zal ook het groendaksysteem Urbanscape van Knauf Insulation het schansdak boven het auditorium bedekken.

Dit en alle andere toepassingen zullen als as-built in het BIM-model worden opgenomen. Dat is niet alleen een grote hulp voor het onderhoud, maar maakt het ook mogelijk om het gebouw op lange termijn – indien nodig – een andere invulling te geven. De nieuwbouw op de CommunicatieCampus toont aan dat dagelijkse handelingen mee vorm geven aan de bouwprojecten van morgen.

Laat een bericht achter

Uw e-mail adres zal nergens gepubliceerd worden. Verplichte velden zijn aangeduid *

Archi / Pro

Schrijf u in